H&H Klíma

A kosár üres

Klímatelepítés

Cégünk ingyenes helyszíni felmérés után részletes árajánlattal várja ügyfeleit!

Klímaberendezést csak szakértőtől!

A fejlettebb nyugati országokban nyáron már a klímaberendezés nyújtotta előnyöket élvezik az emberek, nálunk Magyarországon sajnos nem ez az elterjedt. A magyarok általában akkor adják klímavásárlásra a fejüket, amikor a tikkasztó kánikulától megkeserednek nyári napjaik.

Ezek után kényszerből, minden informálódás nélkül valamelyik multiáruházba rohanva megvásárolják az első útjukba kerülő klímaberendezést. Mivel az embereknek általában nincsenek megfelelő szerszámaik és eszközeik egy klímaberendezés felszereléséhez és szakszerű beüzemeléséhez, ezért klíma szerelőhöz fordulnak. Sokszor a nagy meleg miatt elfoglalt szakemberek helyett olyan szakit sikerül választani aki "csak felcsavarozni tudja a klímát".

A kisebb problémák néhány óra elteltével, viszont az esetleges szakszerűtlenségből adódó szavatossági hibák akár egy év elteltével is jelentkezhetnek. Ezért érdemes időben körülnézni a klíma piacon, hogy elkerüljük a későbbi bosszúságokat és jó döntést hozhassunk. A készülék megvásárlásához a piac két lehetőséget kínál, ezek a hipermarketek és a szaküzletek. A hipermarketeknek és a barkácsáruházaknak komoly hátránya a szaküzletekkel szemben, hogy eladóik nem szakemberek, így aligha tudnak segíteni a legmegfelelőbb készülék kiválasztásában. Márpedig a jó választás érdekében nem árt szem előtt tartani a klímatizálás legfontosabb tényezőit, melyek: a hűteni kívánt helyiség méretei, a helyiség tájolása, ablakfelületeinek nagysága, a helyiség rendeltetése és a helyiségben elhelyezett hőtermelő eszközök által kibocsátott hőmennyiség.

Általánosságban igaz, hogy tíz négyzetméterre kell egy kilowatt hűtőteljesítményt számolni, viszont ez a szám az imént felsorolt tényezők miatt jelentősen változhat pozitív illetve negatív irányba is. A tapasztalat azt mutatja, hogy a vevők jelentős része tájékozatlan, ezért nem árt ha szakemberre bízza a készülékválasztást.

A jól kiválasztott klímánk felszerelését ne bízzuk egy "szedett-vedett" szerelőre, ugyanis komoly károkat okozhat, a drágán vásárolt berendezésünkben. A klíma beüzemelésének egyik legfontosabb művelete a sokat emlegetett vákuumozás, mely nagymértékben befolyásolja készülékünk élettartamát, ugyanis a csőrendszerből el kell távolítani a benne levő párát, ellenkező esetben a rendszerben levő hűtőgáz elsavasodik és "szétmarja" a klímaberendezés kompresszorát. Tehát érdemes időben felkészülni a kánikulára.

Klíma szerelési, telepítési szerszámok

Egy átlag embernek nincsenek megfelelő szerszámai a klíma szerelés pontos kivitelezéséhez, ezért a klíma szerelés fázisainál sokszor elakadnak és nem tudnak pontos munkát végezni. Úgynevezett „ezermestereknek” nincs vákuumszivattyúja, R410A, R407C R22 gázhoz manométer műszerei, lefejtő készüléke, klíma rézcsőhöz peremező, sorjázó, vágó szettjei. Ezek a fontos klíma szerelési szerszámok nélkül nem sok mindenre képes egy átlagember. Ezért is figyelje meg, és gondolja meg, hogy így is drága klímakészülékét kivel is szerelteti fel.

Telepítési anyagok

A legfontosabb a rézcső, mely szigorúan 1 mm-es falvastagsággal "KS" minősítéssel rendelkeznek, hogy a benne áramló gáz nyomását el tudja viselni, főleg a nagyobb nyomással rendelkező új R410A típusú klímagáz miatt. A rézcsövekre, jó minőségű párazáró szigetelés helyeznek kollégáink, a cső úgynevezett izzadása miatt.. A cseppvízelvezetést is jó minőségű Ǿ 20 mm-es PVC csövekkel vagy hajlékony technosystemi cseppvízcsővel oldjuk meg, hogy a szivárgás, csöpögés ne forduljon elő. Ezeknek a szerelési segédanyagokat esztétikus 50x50 vagy 100x50 mm-es kábelcsatornákban helyezzük el, ha nincs lehetőség fali horonyvésésre. A kültéri egységet erős megbízható tartókonzolokra helyezzük, vagy lapos tetőkonzolra, amennyiben nem oldalfalra kerül a kültéri egység.

Flexibilis vízcső UV-álló csőszigetelés Kültéri tartókonzol
Flexibilis vízcső UV-álló csőszigetelés Kültéri tartókonzol
Kábelcsatornák Rézcsövek PVC vízcső + idom
Kábelcsatornák Rézcsövek PVC vízcső + idom

Klíma beüzemelés előtt: nyomáspróba, szivárgás vizsgálat, vákumolás, hűtőközeg rátöltés történik. A próbaüzemelést, követően a felhasználót kioktatjuk a klímakészülék helyes használatáról, karbantartásáról.

Előszerelésre történő beüzemelés

Figyelni kell  az előszerelés minőségére, pl.: rézcső falvastagság, rézcső átmérője, rézcsövön lévő szigetelés párazárása, cseppvíz elvezetés megoldása, elektromos kábel érszáma és vastagsága.Ha a tényezők előre leegyeztetve vannak, és a megvásárolt berendezésnek szakszerűen megfelelnek! Légkodicionáló berendezést csak megfelelően előkészített szerelésre szabad telepíteni, hogy a berendezés megfelelően tudjon működni!

Pontos árajánlatot csak az ingyenes helyszíni felmérést követően tudunk adni!

H&H Klímatechnika 2006 Bt.
+3676-611-133 info@hhklima.hu
6045 Kecskemét, Kőhíd utca 28.

2022 © Minden jog fenntartva.