H&H Klíma

A kosár üres

Karbantartás

Miért szükséges a klíma légkondi karbantartás?

A szezon alatti működtetés során a klímaberendezés, sok a levegőben megtalálható szennyeződést szív magába. Beltéri egységben különböző szűrők találhatok meg, melyek feladata pontosan ezen szennyeződések kiszűrése. a kültéri egységben viszont nem található szűrő, ezért a sűrű lamellázatú hőcserélő-felületen tapad meg beszívót szennyeződés nagy része.

A karbantartás tehát két részre terjed ki:

1. A beltéri karbantartása során kitakarítjuk a benne található szűrőket. Továbbá a sűrű lamellázatú hőcserélő felületéről speciális vegyszeres tisztítással eltávolítjuk a szűrőn átjutott szennyeződéseket is. Ez két okból fontos: egyrészről a hőátadás, másrészről a egészségügyi szempontból fontos a szennyeződés eltávolítása. a karbantartás elmaradása estén a hőcserélőn megtelepeded szennyeződés rontja a hőcserét, és melegágya a különböző baktérium telepek kialakulásának. Használat esetén a poros, párás környezetben kialakuló gombatelepek a helyiség levegőjébe jutva veszélyesek lehetnek az emberi szervezetre, kellemetlen szagot terjesztenek.

Ezért az újabb berendezésekben már gyárilag öntisztító (önszárító) funkció is megtalálható. Ez biztosítja, hogy használat után a berendezés belső szerkezeti egységi szárazak legyenek, ezzel gátolva a gombatelepek kialakulását, melyek a nedves környezetet kedvelik.

2. A kültéri egység nagyon nagy mennyiségű (~15-30m3/perc) levegőt szív át a hőcserélőjén. Így egy szezon alatt nagy mennyiségű por rakod le rajta, amit a karbantartás során nagy nyomású mosóberendezéssel eltávolítunk róla. az elszennyeződött hőcserélő gátolja a hő leadást, ezzel rontja a berendezés hatásfokát. Így többlet költség merül fel a működtetés során, mert a berendezés túlmelegszik. Huzamosabb időn keresztül karbantartás nélkül üzemeltetett berendezés akár végleg tönkre is mehet.

Továbbá a karbantartás során a készülék elektromos kötéseinek az állapotát műszerrel leellenőrizzük, hollanderes kötéseit után húzzuk. Ezzel megelőzzük az ózon réteget károsító hűtőközeg légkörbe jutását, valamint a készülék teljesítmény csökkenését, súlyosabb esetben a tönkremenetelét.

Cégünk vállalja a klímaberendezések szakszerű karbantartását. Két okból a karbantartásokat szezon előtt vagy után célszerű végezni. Így a nyári főszezon kezdetekor már hibátlan, karbantartott berendezéssel tud légkondícionálni. Másrészről elkerülheti a szezonban tapasztalható 2-3 hetes várakozási időt.

Néhány elrettentő példa arra, hogy mi történik a rendszeres illetve szakszerű karbantartás elmulasztásakor:

Koszos ventillátor Koszos ventillátor és hőcserélő Koszos szűrőbetét
Koszos ventillátor Koszos ventillátor és hőcserélő Koszos szűrőbetét
Savas kültéri hőcserélő 1 Savas kültéri hőcserélő 2 Koszos kültéri hőcserélő
Savas kültéri hőcserélők Koszos kültéri hőcserélő
Koszos kültéri egység Koszos kültéri egység Koszos kültéri egység
Koszos kültéri egységek

Ha a fenti jelenségek közül bármelyiket észleli készülékén azonnali karbantartásra van szükség!

Cégünk által karbantartott készülékek:

Karbantartott gép 1 Karbantartott gép 2 Karbantartott gép 3

H&H Klímatechnika 2006 Bt.
+3676-611-133 info@hhklima.hu
6045 Kecskemét, Kőhíd utca 28.

2022 © Minden jog fenntartva.