H&H Klíma

Napkollektor

A jövő a napenergiáé: a kimeríthetetlen energiaforrás.

A mai energiahordozó nyersanayagok - szén, olaj, földgáz - csak korlátozottan állnak rendelkezésre, egyre drágábban és nehezebben elérhetők.
A Nap a Földön élők éves energiaszükségletét 3 órán belül sugározza!

A Nap a leginkább környezetbarát energiaforrás, amely kimeríthetetlen mennyiségben áll rendelkezésre.

Élvezze a nagy szabadságot: energia a saját tetőről.

Napenergia részesedése a melegvíz-fogyasztásban:
8 m2 Bramac Naptető (30° tetőhajlásszög) és 500 l melegvíz-tároló esetén: melegvíz-felhasználás fedezet: 72,8%

Mennyit takaríthat meg évente?

Megtakarítás évente:
Megtakarítás földgázban: 406,5 m3 / év
Elkerült CO2 kibocsátás: 881,1kg / év

25 éves minimális élettartammal számolva:
Fölgáz megtakarítás: 10161,5 m3
Elkerült CO2 kibocsátás: 22027,1 kg

Minden nappal jól jár: melegvíz és fűtés ingyen!

Melegvíz termelés

A melegvíz termelő rendszer egy napkollektorból, tárolóból és egy szivattyúegységből áll. A rendszer elemeit csővezetékkel kötjük össze és az így kapott zárt rendszert fagyálló folyadékkal töltjük fel. A napkollektor a napsugárzásból eredő hőt hasznosítja, melyet átad a fagyálló folyadéknak. A fagyálló folyadékot a beépített szivattyú keringteti a rendszerben. A felmelegített fagyálló folyadék, a tárolóban lévő hőcserélőn át, melegíti fel a használati vizet.

Tájékoztató jellegű méretezés:

1,5 m2 Naptető és 100 liter tároló méret személyenként.

Fűtésrásegítés

A kombinált rendszerek melegvíz előállításra és fűtésrásegítésre alkalmasak. A napkollektor által felmelegített fűtési vízzel átmeneti időszakokban biztosíthatjuk az épület fűtését. A napkollektoros rendszereket hatékony fűtésrásegítésre jól szigetelt épületeknél és alacsony hőmérsékletű fűtési rendszereknél (padló- ill. falfűtés) lehet használni.

Tájékoztató jellegű méretezés:

8 m2 alapterületenként 1 m2 Naptető szükséges jól szigetelt épületeknél 1 m2 Naptető felületenként 50-100 liter tároló méret szükséges.

Medencefűtés

Nyári napsütés mellett tudjuk a leghatékonyabban kihasználni a napkollektoros rendszerünket, ha van olyan berendezésünk, mely nyáron is fűtést igényel. Erre a legjobb példa a medence. Azokon a helyeken, ahol fűtésrásegítést terveznek, ott a nyári időszakban a nagy kollektor felületekben jelentős, kiaknázatlan energiák keletkeznek. Ennek egy hatékony felhasználási módja, ha nyári időszakban, amikor nem kell fűtés, a fűtésrásegítésre tervezett napkollektorok a medence vizét fűtik. A napkollektoros rendszer alkalmazásával a Napból ingyen érkező hőt a medencénk fűtésére használhatjuk.

Tájékoztató jellegű méretezés:

0,8-1 m2 Naptető vízfelületenként kültéri medencéknél
0,6-0,8 m2 Naptető vízfelületenként beltéri medencéknél
A tájékoztató jellegű méretezésekkel nagyságrendileg lehet meghatározni a szükséges rendszerelemek méreteit. A méretek meghatározása, a fentieken felül, még számos tényező befolyásolja, ezért kérjük, hogy konkrét méretezések ügyében keressen bennünket, vagy töltse ki a naptetőszámítási kérdőívet.

Melegvíz-felhasználási terület

A legoptimálisabb felhasználás: 1-1,5 m2 naptetőfelület személyenként, 50-100 literes tárolókapacitás Naptető négyzetméterenként. 1,5 m2 Naptetőt ajánlott személyenként.

H&H Klímatechnika 2006 Bt.
+3676-611-133 info@hhklima.hu
6045 Kecskemét, Kőhíd utca 28.

2022 © Minden jog fenntartva.