H&H Klíma

A kosár üres

Ablakklíma Ahogy elnevezéséből következtethetünk, ablakba beépített, kis teljesítményű klímaberendezés, mely egy egységből áll (monoblokk), ezért viszonylag hangos. A berendezés egyik része leadja, másik fele pedig elvonja a hőt a helyiségből. Előnye, hogy telepítése egyszerűbb, azonban ma már nem nagyon alkalmazzák. Elnevezésével ellentétben nem klíma-, hanem léghűtő-berendezés.
Aktívszenes elektrosztatikus szűrő A klímaberendezésekben található aktív szénszűrők, kiszűrik a dohányfüstöt. Az aktív szénszűrő a keresztül-haladó levegőből a mikroszkopikus szennyeződésen kívül a kellemetlen szagokat és gázok egy részét is kiszűri. A GENEX berendezések csaknem mindegyikében megtalálható.
Alvás vagy éjszakai üzemmód A berendezés éjszakai üzemmódban automatikusan megemeli a beállított hőmérsékletet, hogy kellemes alvást biztosítson. Minden GENEX klímaberendezés esetében elérhető ez az üzemmód.
Automata újraindítás funkció A korszerű gépek mindegyikénél megtalálható szolgáltatás. Áramkimaradás, áramszünet esetén a berendezés automatikusan újraindul, az előzetesen beállított értékeket követve.
COP (jóságfok vagy jósági fok) A COP egy mérőszám, mely a hűtő és fűtő rendszerek energiahatékonysági mutatója. Klímaberendezések esetében a hőszivattyús (azaz fűtő funkcióval is rendelkező) berendezések kapcsán "fűtési jósági fok"-nak is hívjuk. A split klímák energiaosztályát EU-s előírás szerint kötelező feltüntetni a készüléken. Azt, hogy melyik energiaosztályba kerül a készülék (A-tól G-ig), a COP-je, azaz a jóságfoka dönti el. Ezt úgy számítják ki, hogy a készülék által leadott energia értékét elosztják a felvett energia értékével. Minél magasabb a COP, annál takarékosabb a klíma, annál alacsonyabb a fogyasztása – jóval kisebb a rezsiköltsége, és környezetvédelmi szempontból is hatékonyabb. A COP-érték mást is elárul: utal a klíma műszaki színvonalára is, így a szabványozott rendszerben mérvadó segítséget nyújt a megfelelő készülék kiválasztásában.
EC-ventillátor Az EC-ventilátorok a hagyományos AC-ventilátorokkal ellentétben, az egy egyenáramú elektromágneses DC-motorral rendelkeznek. Ez a technológia érzéketlen a feszültségingadozásokra, különösen csendes üzemet, hosszú élettartamot és folytonosan szabályozható sebességet tesz lehetővé. Magas hatásfokuknak köszönhetően az EC-ventilátorok csökkentik a klímaberendezés üzemeltetési költségeit is.
EER Az EER érték hűtési üzemmódban, adott környezeti hőmérsékleten utal klímaberendezés hatásfokára. „Hűtési jósági fok”-nak is nevezzük. A klímagép energetikai teljesítményének foka hűtési üzemmódban. Minél nagyobb az EER értéke, annál nagyobb az energetikai teljesítmény foka, annál gazdaságosabban működik a klímagép, annál kevesebb energiát használ fel ugyanazon teljesítmény eléréséhez.
Energiaosztály A: EER > 3,20 B: 3,20 > EER > 3,00 C: 3,00 > EER > 2,80 D: 2,80 > EER > 2,60 E: 2,60 > EER > 2,40 F: 2,40 > EER > 2,20 G: 2,20 > EER
Entalpia A levegő hőtani állapotát a fajlagos entalpiájával fejezzük ki. Hőtartalom; mértékegysége: kJ/kg
Érezhető hő A levegő teljes entalpiájának az a része, ami ahhoz szükséges, hogy a 0 °C-os levegőt t °C hőmérsékletre melegítse. A hőmérőn leolvasható hőmérsékleti érték.
Falhűtés Az oldalfalakban, a padlófűtés analógiájára, vezetett hideg víz használatával a helyiség lehűtése, illetve meleg vízzel a fűtése. Előnye a nagy felület.
Fan-coil Ventilátor-hőcserélő, azaz kompresszort nem tartalmaz, hanem a víz mint átáramló közeg hűtő vagy fűtő hatását lehet használni a megfelelő célokra. Egy négycsöves fan coil rendszerrel gazdaságosan lehet megoldani családi házak, társas házak, irodaépületek fűtési és hűtési igényeit.
Fix fordulatszámú berendezés A klímaberendezés szabályozása a kompresszor ki- és bekapcsolásával történik. Nem energiatakarékos megoldás.
Fojtószelep A hűtő körfolyamat alkatrésze, melynek feladata, hogy az elpárologtatóba csak folyadék halmazállapotba jusson be a hűtőközeg.
Folyadékhűtő A közvetett elpárologtatós hűtési körfolyamathoz szolgáltatja a másodlagos közvetítő közeget, azaz a hideg vizet. A legjellemzőbb előremenő/visszatérő értékpár 7/12 oC
Freon A fluorozott szénhidrogének egy csoportja. A harmincas évek óta hűtőberendezésekben hűtőközegként alkalmazott, nem égő, könnyen cseppfolyósítható gáz. Márkanévként is ismerik. Mára kiderült, hogy a légkörbe jutva igen káros hatása van, hozzájárul az ózonlyukak kialakulásához, az üvegházhatás erősödéséhez. Ezért manapság szigorú környezetvédelmi előírások vannak érvényben, melyek környezetbarát gázok használatára kötelezik a hűtőberendezések gyártóit.
Hangnyomásszint Dimenzió nélküli fizikai mennyiség, a decibel a hallható frekvenciatartományokra jellemző logaritmikus viszony jele. A decibel-mérőskála a hallásküszöbnek megfelelő Lp = 0 értéktől a fájdalomküszöbig, azaz L = 20 lg (2 × 108/2 × 10) = 140 dB-ig terjed.
Hangteljesítményszint Lw = 10lgP/P0 (dB) A vonatkoztatási érték: 10-12 W. A hangteljesítményszint adott hangforrásra jellemző, mivel nem függ – úgy, mint a nyomásszint – más tényezőktől, például az elnyeléstől.
Hőszivattyú A fűtésre is alkalmas klímaberendezéseket nevezik hőszivattyúsnak. Egy fordított hűtőkör, mely fűtésre használható. A GENEX kínálatában kivétel nélkül hőszivattyús berendezések találhatók.
Hűtőközeg A klímaberendezésekben és más kompresszoros hűtőkben zárt rendszerben keringetett gáz. Hűtőközegnek a könnyen cseppfolyósítható gázok alkalmasak. Eleinte, ammóniát, később szén-dioxidot használtak erre a célra, a XX. század harmincas éveitől pedig a freon nevű szénhidrogén-származék terjedt el széles körben.
<< Előző 1 | 2 | 3

H&H Klímatechnika 2006 Bt.
+3676-611-133 info@hhklima.hu
6045 Kecskemét, Kőhíd utca 28.

2022 © Minden jog fenntartva.